Wie zijn we?

Onze club werd opgericht in 1997. Het doel van onze club is het herdenken van de gebeurtenissen tijdens WO-II, en dit door het bijwonen van de jaarlijkse huldigingen (oa Hees, Hamont-Achel, Maasmechelen, ...) en het restaureren van militaire voertuigen (oa Jeep, Dodge, GMC, ...). Daarnaast worden diverse eigen activiteiten georganiseerd (jaarlijkse barbeque, winterweekend, clubfeest, ...) of deel genomen aan andere activiteiten (ruilbeurzen, treffens, ...). Dit alles steeds in een kameraadschappelijke sfeer en goede verstandhouding.

Geschiedenis van 2AD (tijdens WO II)

De 'Second Armored Division' is opgericht in Fort Benning (Georgia USA), op 15 juli 1940, onder het commando van Majoor General Charles L. Scott. De training van deze nieuwe divisie was de verantwoordelijkheid van Col. George S. Patton, Jr.


Toen Scott werd benoemd tot commander van de eerste 'Armored Corps' in november 1940, was Patton reeds brigadier generaal en een van de kleurrijkste leiders van alle divisies. Onder zijn leiderschap (1941) werd de divisie continu getraind, en namen zij deel aan manoeuvres in Tennessee, Louisiana, Texas, en Carolinas. Volgens bronnen zou Patton reeds toen al gezegd hebben dat deze divisie de "Hell on Wheels" zou zijn voor de vijand.

Een deel van de divisie nam voor het eerste deel aan de strijd in Noord-Afrika, tijdens de landing in Casablanca (8 november 1942). Nadien namen ze deel aan gevechten in Beja (Tunesië), maar de volledige divisie kwam pas in actie tijdens de invasie van Sicilië, tijden de landing en aanval van Gela (10 juli 1943), alsook in Butera, Campobello, en Palermo. Na Sicilië werd de divisie verder getraind in Engeland voor de oversteek van het Kanaal (landing in Normandie D plus 3, 9 juni 1944).


De eerste confrontatie vond plaats in de buurt van Carentan. Vervolgens trokken ze door Frankrijk gedurende juli en augustus, reden door België waarbij ze op 13 september 1944 het Albert kanaal overstaken. De Duitse grens staken ze over in Schimmert (18 september) waarna ze vervolgens posities innamen in de buurt van Geilenkirchen. Op oktober voerde ze een aanval uit op de Siegfried Line in Marienberg, braken door, en staken de Wurm over. Op 16 november bereikte ze Puffendorf en op 28 november Barmen. Toen ze het Roer-gebied bereikte, moesten ze terug richting België, wegens de Duitse tegenaanval rond Bastogne (slag van Bastogne). Ze vochten tijdens deze slag in het oosten van België en konden de doorbraak van de Vijfde Panzer brigade in eerste instantie vertragen en later terugslaan. In januari zorgen ze ervoor dat de overmacht van de duitsers werd teniet gedaan. De gevecht vonden plaats in de bossen van de Ardenne (met hoge sneeuw). Dankzij oa de inspanningen van 2AD werd het gebied rond Houffalize tot aan de Ourthe terug bevrijd van de Duitsers. Na een rustperiode in februari, trok de divisie de Rijn over (27 maart), en waren ze de eerste Amerikaanse divisie die de Elbe (Schonebeck, 11 April) bereikte. Daar hielden ze halt tot 20 april. In juli bereikte ze als eerste Amerikaanse eenheid Berlin.


Tijdens Wereld Oorlog II werd de divisie erkend voor uitmuntende dienst en moed met 9369 medailles, waarvan 2 'medals of honor', 23 'distinguished service crosses', en and 2302 'silver stars', en ook bijna 6000 'purple hearts'. Gedurende 238 strijd-dagen was de balans: 7348 gewonden, waarvan 1160 gesneuvelde. De divisie keerde terug naar Camp Hood (Texas USA), in 1946.